Gündem

Gazete Okumanın Modası Geçti mi?

Gazete okuma alışkanlığı yıllardır var olan bir etkendi. Özellikle Pazar sabahlarının vazgeçilmezi olan gazete alışkanlığı sürekliliğini devam ettirdi. Babanızın kovboy filmi izlerken uykunuzu bölerek gazete almaya yollamasıyla canınızı sıktıysa da vazgeçilmez bir alışkanlıktı. Peki ya hala gazeteleri satın alanlar, okuyanlar var mıdır?

Gazete ve dergilerin tirajları ne kadar?

TÜİK’in yaptığı açıklamalarına göre 2020 yılının sayıları 2019’a oranlandığında %13,5 azalarak 4.746 oldu. Üstelik bunların %54,4’ünü sadece dergiler oluşturuyor! Gazete ve dergilerin tirajı, 2020 yılı 2019’a göre %20,9 azaldı. Ülkemizin 2020 verilerinde basılan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 996.000.516 Üstelik bunun %94,8’ini gazeteler oluşturmaktaydı.

Gazete basım ve tirajlarının düşük olma sebepleri nelerdir?

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle günlük hayatımızda yaptığımız birçok faaliyet kolaylaştı. Örneğin eskiden sinemalarda kuyruk olurken bugün izlemek istediğimiz birçok filme internette oluşturulan birçok platformdan ulaşmamız mümkün. Buna haber okumak da dâhil. Artık haberleri güncel ve anlık öğrenmek için haber bültenlerini akşam 7’ye kadar beklememize gerek yok. Sosyal medya araçlarından, web sitelerinden ve birçok haber uygulamasından akıllı cihazlarımızla erişebildiğimiz için para ve vakit harcamamıza gerek kalmıyor. Dolayısıyla insanlar gazete satın almak yerine kolayca internetten erişip okuyor.

Gazeteleri hala kim, neden okuyor?

Eski nesilden yeni nesile geçmekte olan orta yaşlı ve yaşlı bireyler alışkanlıkları değiştirmeyi çok sevmediğinden alıp okuyor olabilirler. Herhangi bir kıraathaneye girdiğinizde de genellikle spor içerikli olsa da birçok gazete ve bunları okuyan insanlar görmek mümkündür. Bunun dışında spor, oyun, moda fanatiği insanlar gazetelerden çıkan dergi ve poster gibi ek ürünler için satın alıyor. Okumayı alışkanlık edinmiş ve seven insanlar, kısa ve güncel haberlere vakit ayırmak için de satın alıp okuyor olabilir. Bunun dışında bulmaca çılgını insanlar da çok fazla. Teknolojiden uzak ve puzzle çözmeyi seven kitleyi de bu kategoriye dâhil edebiliriz.

En çok okunan gazeteler hangileri?

2021’in ocak ayının güncellemesine göre tirajlarda en çok artış görülen gazetelerin başında Türkgün Gazetesi ve Milli Gazete oldu. 11-17 Ocak 2021 tarihleri arasında en yüksek tiraja sahip ilk 10 gazeteyi sizler için derledik:

En çok okunan gazeteler hangileri?

  1. Sözcü Gazetesi
  2. Hürriyet Gazetesi
  3. Sabah Gazetesi
  4. Milliyet Gazetesi
  5. Posta Gazetesi
  6. Yeni Şafak Gazetesi
  7. Akşam Gazetesi
  8. Takvim Gazetesi
  9. Korkusuz Gazete
  10. Yeni Akit Gazetesi

 

En çok okunan köşe yazarı kim?

Gazetelerin olmazsa olmazı olan, sayfaların kategorilerine göre yazılan köşe yazıları bulunur. Köşe yazarı, gerçek hayatta yazar olmayabilir fakat konuya hakimdir ve yazdığı konunun uzmanıdır. Haftanın ya da günün güncel konularını ele alır ve kendi yorumunu katarak sayfaya ekler. Peki, en çok okunan köşe yazarları kimlerdir? En çok okunan 10 köşe yazarını son araştırmaların güncel istatistikleriyle derledim.

En çok okunan köşe yazarları kimler?

  1. Yılmaz Özdil
  2. Emin Çölaşan
  3. Hıncal Uluç
  4. Ahmet Altan
  5. Fatih Altaylı
  6. Rıdvan Dilmen
  7. Fehmi Koru
  8. Ayşe Arman
  9. Mehmet Barlas
  10. Can Dündar

Gazetede hangi sayfada hangi kategoriler yer alır?

Gazeteler tiplerine göre ayrılsalar bile standart bir gazetenin sayfaları kategorilere ayrılmıştır. Normal bir gazetenin birinci sayfasında hep manşetler ve ana haberlerin konu başlıkları sunulur. İkinci sayfada ise magazin haberleri yer almaktadır. Meşhur olan üçüncü sayfa haberleri ise cinayet, gasp, kaza, afetler, namus davaları, intihar gibi ölüm haberlerinin ya da kötü haberlerin yer aldığı sayfadır. Bu kısım “Yok daha neler!” dedirten cinsten haberlerle donatılmıştır. Kalan sayfalarda ise global, genel ve yerel gündemden karışık haberler okuruz. Son sayfalarda ise spor sayfaları yerini alır.