Ekonomi

Kira Yardımı ve Kredi Desteği Duyurusu! Hesaplara 1150 TL Yatacak

Kira yardımı ile ilgili hızlı detaylar ortaya çıktı. Güçlendirme desteği kapsamında; risk altındaki yapılar için 18 ay, riskli alanlar için 48 ay kiralama desteği; risk altındaki yapıların yenilenmesinde tapu harcı, noter harcı ve damga vergisinden muafiyet; bakanlık yılda 400’e kadar kredi sağlıyor. Kullanılan krediler baz puan desteği, ev sahiplerine %1 KDV, ayrıca 400.000 TL dönüşüm kredisi ve 160.000 TL takviye kredi. Kira yardımı illere göre 715 ile 1.150 lira arasında değişiyor. Konuyla ilgili detaylar şöyle;

Hükümet, Türkiye’deki 6,5 milyon risk altındaki evin 1,3 milyonunda acil durum yenileme çalışmalarını hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği hedef doğrultusunda bugüne kadar 3 milyon konutun tadilatını gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşümü hızlandırmak için birçok düzenlemeyi hayata geçirdi ve sadece kamuoyunda değil, vatandaşlarda da gündeme geldi. Bakanlık, dönüşüm için tüm vatandaşlara 400.000 liraya kadar sübvansiyonlu kredi ve kira yardımı sağladı.

Vatandaşlar İsterlerse İkisinden de Yararlanabilecek

Şimdiye kadar evinizi dönüştürmek istiyorsanız bu iki braketten sadece birini kullanabilirdiniz. Dün yapılan yeni düzenleme ile iki türlü desteği kullanmanın önü açılmış oluyor. Resmi Gazete ‘de yayımlanan 6306 sayılı Kanun kapsamında maliki, kiracısı veya sınırlı mülkiyet hakkı olmaksızın riskli binaları kullanan kişilere, başvurunun gerektirmesi halinde ilgili kanun kapsamında yardım sağlanması kararı uyarınca. Bu kişilerin bankalardan kullandıkları kredilere de faiz desteği sağlanacak.

Gecekondularda Desteklerden Yararlanıyor!

Yenileme kapsamında hak sahiplerine yönelik yeni düzenlemeler çerçevesinde gecekondu sakinleri de kira ve kredi faiz desteği alabilecek. Düzenlemeler hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, “Geçmişte mevzuatta sadece risk yapısı terimi kullanılıyordu. Bundan böyle tüm bu destekler, Dönüşüm sağlayacak. Ayrıca vatandaş hem kira yardımı hem de kredi üzerinden faiz desteğinden yararlanabilecek. Artık onun her iki destek türünden de yararlanabilmesinin önünü açtık. ”

Hangi Destekler Sağlanıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, binalarını güçlendirme konusunda vatandaşlara önemli destek sağlıyor. Bu nedenle risk yapısında 18 ay, risk alanında ise 48 ay kira desteği sağlanmaktadır. Kira yardımı illere göre 715 ile 1.150 lira arasında değişiyor. Riskli binalarda tadilat yapılırken tapu ve noter harçları alınmaz ve damga vergisi ödenmez. Bakanlık, yılda 400 baz puana kadar olan kredileri destekliyor. Sonuç olarak, enerji verimli konut oranı %0,88’e, standart konut oranı ise %0,96’ya düştü.

Bir vatandaş müteahhitle anlaşmasız evini tadilat ettirirse, %18 yerine %1 KDV ödeyecektir. Risk altında olduğu belirlenen ev ve işyeri iyileştirmeleri için “sübvansiyonlu krediler” üzerindeki kısıtlamalar yakın zamanda artırıldı. 200.000 liralık dönüşüm kredisi 400.000 liraya, 80.000 liralık dönüşüm kredisi 160.000 liraya yükseldi. Devlet, evi olmayan veya kirasını ödemekte zorlanan dar gelirli ailelere 1.150 liraya kadar kira desteği yardımı yapıyor. Yukarıdaki destek yardımlarından yararlanmak için e-Devlet üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir.

Bakan Açıkladı

Milyonları etkileyen bir gelişme var. Gaz desteğinde önemli ilerleme kaydedilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, doğalgaza destek için önemli bir açıklama yaptı. Mart ayından bu yana 216.000 kişinin sadece üç gün içinde yardım aradığı söyleniyor. Bu destek kapsamında başvuruda bulunan ve uygun bulunanlara 450 ile 1.150 lira arasında para ödeneceği belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, sosyal medya hesaplarına ortalama puan veren bir açıklama yaptı. Bakan Yanık yaptığı açıklamada, 18 Şubat’ta başlayan gaz yardımı başvurularının şu ana kadar 216 bine ulaştığını söyledi.