Asya Borsalarında Yükseliş Rüzgarı Esti Hindistan Dışında Tüm Piyasalar Yeşil
Asya borsalarında ne oluyor? Hindistan dışındaki piyasalarda gizli bir yükseliş rüzgârı mı esiyor? ABD’nin enflasyon verileri piyasalara nasıl yön veriyor? Avrupa Merkez Bankası’nın alacağı kararlar tüm dengeleri değiştirebilir mi? İşte detaylar…
Asya borsalarında yeni işlem günü başlarken Hindistan dışındaki tüm piyasalarda olumlu bir hava hâkim. ABD’de açıklanan enflasyon verileri sonrası dünya çapında piyasalar pozitif bir yön izlerken bugün Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası kararları yatırımcıların ilgisini topluyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik yeni gümrük tarifeleri açıklamamalarının yanı sıra Güney Kore’deki siyasi belirsizliklerin biraz olsun yatışmasıyla Asya borsalarında Hindistan hariç alıcı bir seyrin olduğu gözlemleniyor.
Güney Korede Durum Ne?
Güney Kore’de ise siyasal gelişmeler yatırımcılar için hala önemli gündem maddesidir. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol 3 Aralık’taki başarısız sıkıyönetim ilanını “idari bir eylem” olarak tanımladı ve buna karşılık olarak azledilmesi ya da yargılanması halinde direneceğini açıkladı. Ayrıca Savunma Bakanlığı sıkıyönetim komutanı olarak atanan Genel Kurmay Başkanı Park An-su’nun görevden alındığını duyurdu. Bu tür gelişmeler bölgedeki siyasi riskleri arttırsa da finansal çevreler tarafından yapılan güven artırıcı açıklamalar yatırımcıların risk iştahını diri tutmaya devam ediyor.
Asya borsalarındaki genel tabloya bakıldığında Hindistan dışında pek çok piyasa alıcılı seyir izliyor. ABD’deki enflasyon verileri sonrası olumlu bir hava oluşmuşken yatırımcılar ECB’nin açıklamalarını dikkatle takip ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın vereceği kararlar piyasalarda önemli rol oynayacak. Bu gelişmeler ışığında global yatırımcıların Asya piyasalarındaki hareketlerini şekillendirmesi bekleniyor.
Çin ve Tayvan Arasındaki Gerilim Piyasayı Nasıl Etkiliyor?
Çin ve Tayvan arasındaki gerilim son dönemde bir türlü dinmek bilmiyor. Bugün Tayvan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Tayvan Adası çevresinde Çin’e ait 34 askeri hava aracı ve 16 geminin tespit edildiği bildirildi. Bu durum bölgedeki gerginliğin devam ettiğini ve Tayvan’ın savunma hazırlıklarını artırması gerektiğini gösteriyor. Çin ve Tayvan arasındaki bu sürtüşme sadece iki ülkeyi değil bölgedeki tüm ekonomik dengeleri etkileyecek boyutlara ulaşabiliyor. Çin’in askeri gücünü Tayvan çevresine yığması bölgedeki yatırımcıların ve dünya piyasalarının dikkatini daha da artırıyor.
Bu gelişmelerin etkisi finansal piyasalarda da hissedilmeye devam ediyor. Dolar/yen paritesi Asya piyasalarındaki dalgalanmalara paralel olarak güne %0,1’lik bir artışla 152,7 seviyesinden başladı. Bu tür küçük değişiklikler Japonya gibi ülkelerdeki yatırımcılar için önemli sinyal olabilir. Nikkei 225 endeksi ise gün içinde %1,3 oranında bir artışla 39.896 puana yükseldi. Japonya’daki bu yükseliş Asya’daki diğer borsaların da olumlu yönde hareket etmesine katkı sağladı.
Güney Kore’deki Kospi endeksi de pozitif seyir izleyerek %1,8 primle 2.485 puan seviyesinden günü tamamladı. Asya borsalarının genelinde yaşanan bu yükseliş yatırımcıların küresel ekonomik gelişmelere dair iyimser bakış açısına sahip olduğunu gösteriyor. Hong Kong’da Hang Seng endeksi %1,7’lik artışla 20.500 puana ulaşırken, Çin’deki Şanghay bileşik endeksi de %0,8 artarak 3.457 puana tırmandı.