Teknoloji

Sosyal Medya Detoksu Nedir? Sosyal Medya Detoksu Nasıl Yapılır?

Sosyal medya kullanımı teknolojinin gelişmesi ile birlikte artmaya devam ediyor. Her geçen gün artan kullanım oranları yanında kötü alışkanlıklar ile birlikte geliyor. Buna savaş açan kullanıcılar Sosyal medya deoktsu yapmaya başlıyor. Peki, Sosyal medya detoksu nedir? Sosyal medya detoksu nasıl yapılır?

Sosyal medya detoksu sosyal medya kullanımının oluşturduğu zararlı geri dönüşleri yok etmek amacı ile yapılan bir detoks türüdür. Sadece kötü alışkanlıklardan kurtulmanızı sağlamaz. Yapay olarak salgılanan dopamin hormonun da önüne geçerek hayatta hedeflediğiniz başarılara karşı atacağınız adımları da sağlamlaştırır.

Sosyal medya detoksu özellikle bağımlılık seviyesinde kullanımları olanlar için başlarda zor olacaktır. Ancak atılan ilk adım sonrasında geçen her gün daha zinde, düşünceleriniz daha doğru ve yaratıcılığınız artmış olacaktır.

Sosyal Medya Detoksu Nasıl Yapılır?

Sosyal medya detoksu nasıl yapılır? Sosyal medya detoksunun ana amacı sizi sosyal medyanın garip akşından kurtarmak ve sahte dopamin salgılanmasını engellemek. Akışlar içinde geçirdiğini zaman içinde hayallerinize atacağınız adımlar sürekli olarak gecikmekte.

Sosyal medya detoksunu yapabilmek için öncelikle aklınızda bazı şeyleri bitirmeniz gerekiyor. Bahaneleri bir kenara bırakmaya hazır olmalı ve 30 gün boyunca detoks işleyişini sürdürmeniz gerekiyor.

Sosyal medya detoksuna adım adım başlayacak olursak karşımıza bu şekilde bir liste çıkmakta. Bu listeyi en iyi şekilde uygulamalı ve 30 günlük sürece başlamalısınız;

  • Ekran saati üzerinden en çok zaman geçirdiğiniz sosyal medya uygulamasını tespit edin.
  • En çok zaman geçirdiğiniz uygulamaların listesini ve nedenlerini bir kenara not alın.
  • Uygulamalardan gelen bildirimlerin hepsi kapatın, çalışma sırasında veya detoks sırasında sizi rahatsız etmesinler.
  • En çok zaman harcadığınız uygulamaları telefonunuzdan tamamen silin.
  • İnternetinizi acil durumlar olmadığı sürece kapalı tutun.

Uygulamaların telefonlarınızda bulunmaması onlara erişiminizi zorlaştıracağı için detoks sürecini kolaylaştıracaktır. Sosyal medya detoksu yapabilmek için tek yapmanız gereken zamanınızı çalan sosyal medya sitelerinden, uygulamalarından uzak durmak ve yerine farklı şeyler koymak.

  • Gelişmek istediğiniz bir eğitim kategorisine yoğunlaşın.
  • Yeni bir hobi edinmeye çalışın.
  • Kitap okuma alışkanlığı kazanın.

Sosyal medya detoksu yapanların ilk başlarda en çok zorlandığı alan telefonlarını sürekli olarak ellerine aldıkları alandır. İlk 5 gün boyunca telefonunuzu elinize aldığınızda hiçbir şeye erişemeyecek ve onu geri yerine koymak zorunda kalacaksınız.

5 günün ardından bu sorun tamamen ortadan kalkacak ve yerini verimliliğe bırakacaktır. Bu detoksu yaparken daha kolay bir şekilde ilerlemek istiyorsanız telefonunuzu acil durumlar olmadığı sürece gözünüzden uzak bir yerlerde bulundurabilirsiniz.

 

Telefon Detoksu Nasıl Yapılır?

Her ne kadar sosyal medya hayatınızda size olumsuzluklar sunuyor olsa da bunların en başında telefon bağımlılığı gelmekte. Telefon detoksu nedir? Telefon detoksu nasıl yapılır?

Telefon detoksu sosyal medya detoksundan farklı bir şekilde ilerlememekte. Tek yapmanız gereken telefonunuzu hayatınızdan çıkartmanın bir yolunu bulmak. Zaman geçirdiğiniz arkadaşlarınız, iletişim kurduğunuz sevdiklerinizin orada olması bunu yapmanızın önüne geçen en büyük engeldir.

Engelleri aşmalısınız, onlara bu durum ile ilgili haber verebilir sadece belirli günlerde veya belirli zamanlarda kısıtlı bir süre konuşabilirsiniz. Kısa mesaj yerine onlar ile konuşacaklarınızı onları arayarak konuşabilirsiniz.

  • Telefonunuzu gözünüzün önünden kaldırın.
  • Bildirimlerin tamamını sessize alın.
  • Gereksiz bildirim gönderen uygulamaları telefonunuzdan silin.
  • Çalışma alanınıza girerken telefonunuzu mümkünse bir başka odada veya kapalı bir kutuda bırakın.

Tüm bunların asıl amacı siz çalışırken dikkatinizi dağıtmasını engellemek ve ona ihtiyaç duymamanızı sağlamak. Telefonlar hayatımızda artık bir ihtiyaçtan ziyade alışkanlık haline gelmiş durumda. Öyle ki, bazı kişiler telefonlarına bildirim gelmediği halde bildirim geldiğini duymakta. Bu maalesef ki psikolojik bir rahatsızlık durumudur.

 

30 Günlük Detoks Sonrasında Neler Olacak?

Sosyal medya detoksu yapmak mantıklı ancak bunu yapacak olan kişiler genellikle 30 gün sonunda ne elde edeceklerinden pek emin olamıyorlar. Sosyal medya detoksunu 30 gün boyunca uygulayan kişiler en başında sahte dopamin salgılanmasından kurtulabilecek.

Sahte dopamin, insanların normal şartlarda ulaşmak için çaba harcaması gerektiği işleri başardığında salgılanan oldukça önemli bir hormondur. Bu hormon, sosyal medyanın hayatımıza girmesi ile birlikte sürekli elde edilmeye başladığı için size verdiği mutluluk, başarmışlık hissi ve yaşama sevinci normal olarak gelmeye başlıyor.

Bunun sonucunda da hayatın ne kadar boş olduğuna, bazı şeyleri başaramayacağınıza dair düşüncelere kapılıyor. En önemli zamanlarınızı telefon ekranınızda bir şeyleri kaydırarak geçiriyorsunuz.

  • Toplumun size karşı tutum almasına karşı oluşturduğunuz korkulardan kurtulabilir.
  • Oldukça gerçekçi olan ancak tamamı yalandan ibaret olan sosyal medya yaşantılarından uzak kalarak kendi hayatınızın ne kadar değerli olduğunu görebilir.
  • Anı yaşamak kavramını en iyi şekilde anlayabilir, aldığınız her nefesin değerini öğrenmeye başlayabilirsiniz.
  • Ve en önemlisi hayattan keyif alabilirsiniz.