Spor

Kralın kulübü Real Madrid

Real Madrid, 1902 yılında İspanya’nın Madrid şehrinde kurulan spor kulübü. ‘’Real’’ kelimesi İspanyolca’da ‘’kraliyet’’ anlamını taşır. Her ne kadar futbol şubesi ön planda olsa da kulübün basketbol şubesi de mevcuttur. Real Madrid’in birçok lakabı vardır, bunlar: Los Blancos(Beyazlar), Los Galacticos(Galaksililer), Los Merenguez(Merengues), ve Los Vikingos(Vikingler)’dur. Real Madrid, FIFA tarafından 20.yy’ın en iyi futbol takımı olma unvanına sahiptir. Tarihleri boyunca İspanya Futbol Federasyonunun düzenlediği turnuvalarda 34 La Liga(İspanya Ligi), 19 Copa del Rey(İspanya Kupası), ve 11 İspanya Süper Kupası şampiyonluğu yaşamıştır. Kulüp Avrupa’da da başarılı bir performans sergilemektedir. Avrupa’nın kulüpler bazında en büyük kupası olan Şampiyonlar Ligi Kupasının 13 kez müzesine götürerek bu alanda liderliği elinde tutmaktadır. Kulüp, Avrupa’da ayrıca 2 UEFA Kupası (UEFA Avrupa Ligi’nin 2009-2010 sezonundan önceki sezonlarda kullandığı isim) ve 4 UEFA Süper Kupasını da müzesinde sergilemektedir. Real Madrid uluslararası alanda da başarılı bir grafik çizmektedir. Kulüp, FIFA Kulüpler Dünya Kupasını’da 7 kez kazanmıştır. Kulüp, Real ismini kullanma ve ambleminde kraliyet tacını bulundurma özelliğini, direkt olarak kraldan alan sayılı kulüplerdendir. Kulüp, iç saha maçlarını Santiago Bernabeu Stadyumunda oynamaktadır. Kulüp 2013 yılı itibarıyla 3.300.000.000$’lık marka değeriyle en değerli futbol kulübüdür.

13 Kupa ile Şampiyonlar Ligi’nin Sefiri

Real Madrid’in Şampiyonlar Ligi’nin bir nevi sefiri olma hikayesi, 1950’li yılların ortasına dayanıyor. Kulüp 1956 yılında ilk kez düzenlenen turnuvada Fransız ekibi Stade de Reims’e karşı 4-3 galip gelmeyi başarmış ve Şampiyonlar Ligi’nin ilk şampiyonu olmuştur. Kulüp daha sonra 1957’da İtalyan ekibi Fiorentina’yı 4-0, 1958’de bir başka İtalyan Ekibi Milan’ı 3-2, 1959’de yine Stade de Reims’i 2-0 ve 1960’de Alman Ekibi Eintracht Frankfurt’u 7-3 yenerek beş senelik Şampiyonlar Ligi ambargosunu tamamlamıştır. Kulüp daha sonra 1966 yılında Yugoslav temsilcisi Partizan’ı 2-1, yenen kulüp 20.yy’ın sonuna doğru 1998 yılında da Juventus’u 1-0 yener. 21.yy’a kupa ile başlayan Madrid ekibi 2000 yılında Valencia’yı 3-0, 2002 yılında Bayer Leverkusen’i 2-1 yener ve 3 sezonda 2 kez Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu mutluluğu yaşar. 2014 yılında, yani son kupanın üstünden tam 12 sene geçmişken Madrid ekibi bu sefer bir başka Madrid ekibi Atletico Madrid ile karşılaşır. İlk yarının sonlarına doğru 1-0 yenik duruma düşen Real Madrid 90+3’te Sergio Ramos’un kafa golüyle durumu 1-1 yaptı ve maç uzatmaya gitti. Uzatmalarda sırasıyla Gareth Bale, Marcelo ve Cristiano Ronaldo gol attı ve maç 4-1 Real Madrid’in üstünlüğüyle sonuçlandı. İspanyol Ekibi daha sonra 2016 yılında tekrardan Atletico Madrid ile karşılaşmış ve sahadan bir kez daha galip ayrılmıştır. Kulüp 2017 yılında Juventus’u ve 2018 yıllında da Liverpool’u yenerek kupaları müzesine götürmüş ve 13 kupa ile en çok Şampiyonlar Ligi Kupasını kazanan takım unvanına sahip olmuştur.

Yıldızlar Geçidi Real Madrid

Real Madrid’in şimdiki başkanı Florentino Perez, 2000 yılından beri kulübün başkanlık görevini yürütmektedir. Perez, görevde olduğu süre boyunca, birçok yıldızı Real Madrid’in kadrosuna kattı. Perez, ilk olarak Portekizli futbolcu Luis Figo’yu, sonraki yıllarda ise Zinedine Zidane, David Beckham gibi Dünya yıldızlarını kadroya kattı ve Perez’in Los Galacticos(Galaksiler) hayali gerçek oldu. Ama en önemli transfer 2009 yılında yapılan Cristiano Ronaldo transferiydi. Portekizli yıldızı 94 milyon € karşılığında transfer eden Perez, ayrıca Xabi Alonso ve Karim Benzema gibi isimleri de aynı sezon transfer etti. Yakın döneme bakıldığında ise Real Madrid, 2014 yılında Tottenham’dan Gallerli futbolcu Gareth Bale’ı ve 2019 yılında da Belçikalı futbolcu Eden Hazard’ı kadrosuna kattı.